Тайландският милиардер Вичай Шривадханапрабха, който е собственик на английския футболен

...
 Тайландският милиардер Вичай Шривадханапрабха, който е собственик на английския футболен
Коментари Харесай

Кой е Вичай Шривадханапрабха?

 Тайландският милиардер Вичай Шривадханапрабха, който е притежател на британския футболен клуб Лестър Сити, почина в злополука с частния си хеликоптер.

Кончината му слага доста въпросителни пред фамилната му бизнес империя, изграждана в продължение на три десетилетия, написа Bloomberg.

Инцидентът стана 45 минути след мача на Лестър с Уест Хям, който се организира в събота, на 27 октомври. Вичай Шривадханапрабха е гледал срещата от трибуните на King Power Stadium, а по-късно е изхвърчал от стадиона с персоналния си хеликоптер.

Малко по-късно машината се разрушава на един от околните паркинги и избухва в пламъци, отнемайки живота на тайландския милиардер и още четирима души.

" Лестър Сити беше като едно семейство, обединено към неговата воля ", се показва в изказване на футболния клуб. 

Семейство Шривадханапрабха получиха международна популярност, откакто Лестър Сити съумя да стигне до шампионската купа във Висшата лига през 2016 година, създавайки една от най-впечатляващите изненади в историята на спорта.

Финансовата мощност на семейството обаче идва от тайландската верига безмитни магазини King Power Group.

Личното благосъстояние на Вичай Шривадханапрабха възлиза на 3.3 милиарда щатски $. Рекордният туристически взрив в Тайланд докара милиони гости в страната и усили доста самолетния трафик.

А King Power държи монополните права върху безмитните магазини на тайландските летища, отпуснати на компанията с концесия от държавния авиооператор Airports of Thailand Pcl. Първият си лиценз компанията на Шривадханапрабха получава още през 1989 година

Само за първите девет месеца на 2018 година през двете най-големи летища в столицата Банкок - Суварнабхуми и  Дон Муеанг, са минали над 80 милиона пасажери. И макар лекия спад в туристопотока, секторът си остава един от главните мотори на тайландската стопанска система.

Семейство Шривадханапрабха има и миноритарен дял в капитала на Thai AirAsia, която е част от групата на най-голямата азиатска нискотарифна самолетна компания AirAsia Group.

През април семейството закупи и част от най-високия небостъргач в Банкок за сумата от 423 млн. $.

Внезапната кончина на Вичай Шривадханапрабха обаче идва в основен миг за компанията. Настоящата концесия за стопанисването на безмитните магазини на най-голямото тайландско летище Суварнабхуми изтича през 2020 година, а напълно скоро следва стартирането на нова социална поръчка от държавната компания Airports of Thailand.

Този път се чака към нея да има интерес и от интернационалните играчи, като южнокорейската Lotte Corp. Някои от водещите локални компании, като The Mall Group, Central Group и Bangkok Airways Pcl, по всяка възможност също ще се включат в наддаването.     

Големият въпрос е дали наследниците на Вичай Шривадханапрабха ще се оправят с провокациите пред фамилната империя. Неговата брачна половинка Аймон Шривадханапрабха е вицепрезидент на King Power.

Един от синовете му - Аяват, е изпълнителен шеф на King Power и вицепрезидент на футболния клуб Лестър Сити. Той е и най-големият самостоятелен акционер, след татко си, в Thai AirAsia. Другият му наследник Апичет, както и дъщерите му Ворамас и Аронронг, също са част от управническия екип на King Power Group.

Футболната история на семейството стартира през 2010 година, когато консорциумът Asian Football Investments, отпред с Вичай Шривадханапрабха, придобива Лестър Сити, който по това време играе във второто равнище на британския футбол.

През 2014 година клубът се завръща във Висшата лига, а единствено две години по-късно съумява да завоюва и купата, оборвайки всички прогнози на футболните специалисти.

" Заех се с футболната промишленост и Лестър Сити поради любовта ми към спорта. Клубът и неговите почитатели към този момент неведнъж ми се отплатиха с тяхната обич и отдаденост ", съобщи самият Вичай Шривадханапрабха по време на церемонията по награждаването през 2016 г.    

Фамилното име " Шривадханапрабха " е обещано на Вичай персонално от към този момент починалия крал на Тайланд Бумибол Аду Ладей като заслуга за активността му в интерес на страната. В дословен превод то значи " светлина на прогресивната популярност ".

Главата на фамилията съумява да резервира и да развие бизнеса през комплицираната модерна история на страната си, наситена с остри политически конфликти и няколко военни преврата. Сега той към този момент не е сред живите, а светлината на прожекторите пада върху неговите наследници. 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР